dinsdag 4 oktober 2022

Een ongestelde vraag

Veranillo, klein zomertje, zo noemen de Spanjaarden wat in goed Nederlands ‘ouwe wijven zomer’ heet.


Het is dus eigenlijk gewoon weer heerlijk warm. Zwoel is beter gezegd. 
Wel een klein nadeeltje. De warmte komt uit Afrika en gaat opnieuw vergezeld met stof. Oranje stof en dat is goed te zien met de opgaande zon.
Goed, mijn wens voor regen heb ik even in de kast gezet want in modderregen heb ik geen zin.Vanmorgen zag het er al wat beter uit. Nog steeds heerlijke temperaturen en dat kwam goed uit want we hadden gasten voor de lunch. 
Al een jaar of acht geleden dat ze hier voor het laatst waren en ze waren aangenaam verrast door het vele groen in de tuin. Wij hadden de tafel onder de acacia gezet en de kroon van de boom geeft dan geborgenheid en van die heerlijke ‘dappeled shade’.

Het was een genoeglijk samen zijn.


De buren hebben wat gedoe met het waterniveau van het zwembad, wellicht ergens een lek, en toevoer van water vanuit het depot dat lager op de helling staat.
Ik kreeg een appje of ik wilde controleren of er al weer voldoende water in het depot was om het zwembad bij te vullen.
Nee dus. Geen water.
Oei, zei buurman: als het water niveau te laag staat, gaat de pomp kapot omdat die dan lucht gaat aanzuigen.

Een vraag lag bestorven op zijn lippen.

Zal ik dan wat bijvullen met ons water? Bood ik aan nadat er een stilte was gevallen. Want hoe zou ik het zelf vinden als mijn zwembadpomp naar de gallemiezen zou gaan?
Nou graag. Als je dat wilt doen.

En dat deed ik.

Zodoende zat ik een half uurtje op het terras bij de buren heel zen te kijken naar het stijgende waterpeil en langzaam werd het duidelijk.
Natuurlijk wil ik helpen maar ik sta er eigenlijk helemaal niet achter om water van een in mijn ogen onnodig nagenoeg ongebruikt zwembad te vullen met water waarvan ik zelf slechtst hoognodig gebruik maak om planten water te geven.

Voordat we in juni naar Nederland vertrokken heb ik een aantal keren de buurtuin bewaterd en daar had ik geen probleem mee.Inmiddels is er een dikke mistdeken ontstaan.


Met groeten Ton

6 opmerkingen:

miekequilt zei

Een lastig dilemma. Water verspillen is zeker vervelend. Dan toch maar hopen dat het gaat regenen?

Ton zei

Hoi Mieke, Het zwembad ga ik niet meer bijvullen en het stof is waarschijnlijk met een aantal dag weggetrokken en hoop ik weer op regen. Veel regen. Langdurig maar mild. Met groetenTon

-paul zei

Als je de stekker van de pomp eruit haalt dan kan hij ook niet kapot gaan toch?

Ton zei

Hoi Paul, Het is een oplossing waar wij ook aan gedacht hebben. Maar pomp uit en het water is met een paar dagen helemaal groen. Dat buurman dat niet wil begrijp ik maar wij hebben hebben in ieder geval besloten om geen eigen water meer in het zwembad te doen. Het is het probleem van buurman. Met groetenTon

Marjorie zei

Ik zou dan toch de stekker eruit trekken. Jammer dan dat het groen wordt. Waterverspilling voor een zwembad dat niet gebruikt wordt lijkt me de slechtste optie daar bij jullie. Of krijg je dan een vervelend probleem met de buren ?

Ton zei

Hoi Marjorie, Ik ben het met je eens en….het is niet mijn zwembad. Heb er geen zeggenschap over. Voldeed slechts aan het verzoek om water bij te vullen toen het probleem van de niet werken waterkraan zich voordeed en ik aanbood om het zwembad met ‘ons’ water bij te vullen. Ik ga dus echt die pomp niet uitzetten. Tenzij buurman het vraagt. Met groetenTon