zondag 6 februari 2022

Hoeraaaaaa

Er gebeuren nog wonderen.

Sinds een dag of vier verhaart Leo nagenoeg niet meer. Voor het eerst sinds hij hier is. Natuurlijk liggen er nog wel wat haren op de grond of plakken ze aan een stoel of broekspijp. Maar het is niet zo dat ik drie keer per dag de zwiffel pak om een bontjas van de vloer te vegen. 


Rick zat de afgelopen dagen weer in Nederland voor zijn dirigenten opleiding en dan is het na het vertrek van de gasten wel heel stil. 
Tja wat te doen? Het weer viel ook wat tegen.


Zwiffelen hoefde ook al niet. Dus dan maar wat andere huishoudelijk klussen die eigenlijk al wat eerder hadden gedaan kunnen worden.

De gordijnen gewassen en, o gruwel, gestreken. Die kunnen er weer ff tegen.

Eergisteren was het heerlijk windstil, wat beslagen en lekker warm. Uitgelezen dag om de nieuwe stalen balken van het afdak te schilderen en daarna het beschermfolie van de onderkant van de dakplaten te halen.



Of het was opgeknapt, wilde Rick weten vanuit het hoge noorden. 
Uh, nee, ik zie geen verschil want de balken waren al zwart en het beschermfolie zo dun dat je het sowieso niet zag.

Dus eigenlijk twee klussen gedaan zonder zichtbaar verschil.

Ook kocht ik nieuwe pompoenzaden en die staan al twee dagen in een pot op hondveilige hoogte.



De zaden zijn al behoorlijk gezwollen dus met een paar dagen verwacht ik kiemplantjes te zien.


De aarde die ik gebruikte om in te zaaien is mijn zelf gemaakte compost. Nadat ik daarvan wat in de kruiwagen had geschept zag ik een jonge bidsprinkhaan. Of die nu uit de compost vandaan kwam of daar al zat te zitten weet ik niet. Maar ik vind het leuke beestjes en ze eten een berg insecten. Dus hopelijk ook de luizen die eventueel op de sinaasappelboom komen.



Aan mijn ogen mankeert dus niet veel. Nou ja, zonder bril had ik hem niet opgemerkt. 

De roodborsttapuit heeft een vaste plaats gevonden en elke dag zit hij verschillende keren op de hoogste takken.






De orchideeën waren een week of wat al boven de grond uitgekomen en vandaag maakte ik deze foto. Geen idee welke soort het is. Mijn handboek van de mediterrane wilde flora geeft geen duidelijkheid. Een bijenorchis. Verder kom ik niet. Maar ach wat maakt het uit. Het is een mooi kleinood in de tuin.




Tot slot: De vijg schiet uit de knoppen en de eerste vruchten zijn ook verschenen.


Zo, nu eerst Rick van het vliegveld halen.


Met groeten Ton

8 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Ton, gezellig om Rick weer op te halen hopelijk is hij ondertussen weer op honk. En werk wat je gedaan heb waar je niets van ziet, dat is in mijn ogen werk wat je niet had hoeven doen 😉. En dan die orchidee is het misschien een Paphiopedilum ook wel venusschoentje genaamd. Het lijkt er in mijn beleving wel heel erg op maar heel eerlijk de foto is niet helemaal scherp🥴 nou wie weet, ik hoor het vast nog wel eens. Groetjes Petra

Emie zei

Gezellig weer samen van al het moois kunnen genieten, dat is toch wel het allerfijnst!

Marc Dufraing zei

Als je boompjes last hebben van bladluis kun je er bloempotjes(met hooi of stro - voorkeur voor het eerste) inhangen waar dan oorwormen zich in nestelen. Dit zijn natuurlijke bestrijders van bladluis.
Als je hier meer info over wilt laat het dan maar weten.

Ton zei

Hoi Petra, Rick is weer hier. Tja, toch moest er wel een tweede laagje zwarte verf over ter bescherming. De foto’s zijn inderdaad niet scherp. Het lukt me niet om dit soort close up foto’s scherp te krijgen met dit toestel. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Emie, Ben het met je eens. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Marc, Dank voor de tip. Op onverklaarbare wijze had ik vorig jaar geen enkele luis op de sinaasappelboom. Daar ga ik dit jaar ook voor. Wellicht door de bidsprinkhanen. Met groetenTon

Anoniem zei

Volgens mij is het een spinnenorchis zie http://www.extremadura-info.nl/vogelaars/bloemen-in-extremadura/orchideeen/

Ton zei

Hoi Anoniem, Dank voor de link. Bergen info. Het zou inderdaad een spinnenorchis kunnen zijn. Met groetenTon