vrijdag 21 maart 2014

Padden(ver)trek


Steeds als ik even zit te lezen op de bank beweegt er iets in mijn linker ooghoek. Als ik echt kijk is er niets te zien. Ja een oud blad van de waterlelie dat boven het wateroppervlak uitsteekt en fladdert in de wind.

Vanmorgen stap ik de achterdeur uit en hoor geplons in de vijver. Padden dus. Als ik stil sta komen ze weer met hun kopjes boven water. Even tellen. Een, twee, vijf, elf. Nog nooit had ik er zoveel in mijn vijvertje.
Nu ben ik begaan met kikkers, padden en salamanders dus heb ik een plankje tegen de rand van de vijver geplaatst zodat ze er gemakkelijk uit kunnen. En daar wordt dus goed gebruik van gemaakt. De waterkwaliteit is voldoende want er groeit krabbenscheer en dat is een indicator voor schoon, voedselarm water.
Maar elf is toch echt te veel want als de helft uit vrouwtjes bestaat krijg ik ongeveer 6 klodders dril. En de drie klodders van vorig jaar brachten al zoveel kleine padjes voort dat ik met moeite door de groentetuin kon lopen zonder er een paar dood te trappen. En volgens mij vinden kippen ze niet lekker want ze hupten ook vrolijk door de ren.

Dus komen de buren er morgen een aantal vangen voor hun eigen, veel grotere vijver.Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Aart zei

Volgens mij zijn dit kikkers Ton, maar ik ruil mijn mening graag in voor iemand die het beter weet. In NL hadden we ook een vijver met daarin o.a. een groene kikker, die altijd begon te kwaken als er een vliegtuig over kwam. Tot op een dag dat hij stil bleef. Bij het uitlaten van de hondjes zag ik hem helaas platgereden op straat liggen. Zijn trek was niet zo´n succes.

Ton zei

Hoi Aart,
Kikkers zijn volgens mij nog kieskeuriger voor goed water dan padden dus je water kwaliteit is dan wel heel goed geweest. Ik denk bijna zeker te weten dat die van mij padden zijn omdat ze een ruwe en droge huid, zonder slijmlaag hebben. Maar zo direct komen de experts mochten die er toch een andere mening over hebben laat ik je het weten. Zover ik weet heb ik maar één of twee jaren een kikker in de grote vijver gehad die lag in wat nu de groentetuin is daar zaten ook veel salamanders in.