zaterdag 4 mei 2013

Hongersnood

Je bouwt een hok, zet er kippen in, koopt voer en eieren komen eruit.

Ook al heb ik inmiddels veel gelezen over kippen houden ik schijn nog veel niet te weten.

Ik ben begonnen met legkorrels. Ze aten dat goed maar na een paar weken lag er 's avonds nog best veel in de voederbak. Dus gaf ik ze wat minder.
Op het handje graan dat ik elke dag als snoep gaf vielen ze aan alsof ze waren uitgehongerd. Toen de zak legkorrels leeg was kocht ik daarom een zak met gemengd graan. Ze vonden het heerlijk tot dat ik merkte dat de gerst overbleef. Dan kan ik wel wat minder voeren, dacht ik. Als ze honger hebben beginnen ze daar ook wel aan.
Blijkbaar niet want de het aantal eieren per dag liep schrikbarend terug. Uiteindelijk had ik gemiddeld één ei per dag.
Contact gezocht met de kippenleverancier.
"Tja, kippen zijn kieskeurig. Als ze de keuze hebben vreten ze alleen wat ze lekker vinden. Dat is het nadeel van gemengd graan. Ik geef ze altijd legmeel, dat is zo fijn dat ze de onderlinge ingrediënten niet meer kunnen onderscheiden".
N dit advies kocht ik er meteen nog twee kippetjes bij en een zak legmeel.

Thuis gekomen eerst de twee kippen in het hok gezet. Ik schrok met rot, wat een verschil. De nieuwe waren ongeveer de anderhalf keer zo zwaar als de anderen.
Vanaf dat moment geef ik twee keer zo veel voer en aan het einde van de dag is alles nagenoeg op. En na twee weken is de eierproductie maximaal. Elke dag acht stuks.

Met groeten Ton




Geen opmerkingen: