donderdag 20 oktober 2022

Liz Disas-Truss

Ze staan inmiddels al een week in bloei en worden bezocht door honderden bijen. Die bijen komen op de hemelse geur af en die geur is sterk en bijna door de hele tuin te ruiken. Zelfs in huis ruikt het zoet. Dat komt omdat de ramen nog steeds open staan vanwege het warme weer waardoor de geur naar binnen komt.
Trouwens net als het dronende geluid dat de ontelbare zoemende bijen maken.


Eleagnus heet deze struik. Bestand tegen droogte en wind. Zelfs zeewind. 
De witte bloemetjes zijn klein, slechts een mm of drie, maar doordat er duizenden aan de struik zitten ziet die er toch echt uit als ‘een bloeiende struik’.



Goed: er moet wel elke dag geveegd worden en dat houdt wel een week of zes aan. Beslist een gifvrije topper dus voor de fouragerende bij.

Waar de Eleagnus hemels ruikt stinkt de Johannesbroodboom. Een vieze weeïge geur. Ongeveer als de bloemetjes van de Klimop of de Liguster.
Nu is de Johannesbroodboom tweehuizig dat wil zeggen dat er mannetjes en vrouwtjes bomen zijn en laat het nou de mannetjes zijn die stinken.



Toch hebben de bijen er geen last van want ook deze boom trekt ze in honderden tegelijk aan. 

Vandaag hadden we geen last van de stinkende boom want we zaten veel binnen.



Mistig was het. Geen uitzicht. Geen  zon. Geen regen.

Ik volgde de soap rond Liz Disas-Truss en kreeg een klein beetje hoop dat er toch grenzen zijn aan de fratsen van politici.


Met groeten Ton

7 opmerkingen:

Mevrouw Niekje zei

't Is was dat ze nu al weer moet stoppen. Zo had ze het zelf natuurlijk ook niet bedacht. Als Anglofiel heb ik het op de voet gevolgd (de digitale The Guardian is nog steeds gratis!) en snap ik wel waarom ze is gestopt. Ik hoop voor iedereen in Gr Br dat er snel rust in de tent komt, want dit is heel naar in deze dure en daardoor voor veel mensen zeer onzekere tijden.
Leuk om over jullie struiken en bomen te lezen!

Petra zei

Hoi Ton mooi gezicht hè al die bijen ? Ik heb herfstasters in de tuin in drie verschillende kleuren en ook daar gonst het van de bijen prachtig.
Ik ben er dan ook heel blij mee, net als de klimop waar bloemen inzitten die wordt ook heel goed bezocht door bijen en helemaal als het een mooie zonnige dag is in het najaar. Ik wil nu nog graag een dropplant in de tuin, die word ook heel erg gewaardeerd door de bijen en hommels. Vlinderstruiken heb ik ook en dat is zomerdag ook een lust voor het oog. Groetjes Petra

Ton zei

Hoi Mevrouw Niekje, Het zou mooi zijn als er weer wat aandacht naar de bevolking gaat in plaats van persoonlijke en partijmacht. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Petra, Goed om te lezen dat je de bij een warm hart toedraagt. Met groetenTon

Y. Schoutsen zei

Een prachtig woord: dronende
Liefs uit Japan, dat qua temperatuur en binnen/buiten kunnen vertoeven ongeveer gelijk op gaat.
Ruikt die Johannesbroodboom een beetje zoals de Ginkgo?
Als ik het goed heb zijn het daar ook alleen de mannetjesbomen die stinken.

Ton zei

Hoi Yvonne, In Heiloo is er straat die Droonecamstraat heet. En op oude kaarten van het dorp is er een gebied dat dronecamp heet. Het is een woord voor het zoemen van een bij. De naam voor die kleine onbemande vliegtuigjes is van dit zoemen afkomstig. Ik denk niet dat de de Ginko ruikt omdat ze zich voortplanten via sporen, ongeveer als varens. Het is het vruchtvlees om de zaden dat stinkt. Daarom wordt in Nederland alleen de mannelijke boom aangeplant. Met groetenTon

Y. Schoutsen zei

Wat geweldig om te weten,Dankjewel Ton