zondag 12 juli 2020

Uit de dood

Jarenlang keek ik naar Gardeners world op de BBC en opeens was ik het geneuzel over picking-baskets, lovely color schemes en ‘jobs for the weekend’ zat. Zelfs nu ik het programma heb herontdekt vind ik het nog steeds weinig vernieuwend maar wel inspirerend. Klinkt tegenstrijdig, maar toch ervaar ik het zo. Zeker nu we hier in ons gebalkoneerde appartement zitten en ik me wat afgesloten voel van groen, getuigen de filmpjes die kijkers opsturen van grote passie en een frisse kijk op oude materie.
De afgelopen weken zag ik twee inzendingen van jonge mensen die hun hele hele huis afgeladen vol hadden liggen, staan en hangen met planten. Oei, dat wil ik hier ook wel.
Ach en het universum.......

Gisteren waren we gastheren in de hortus en tussen het ontvangen van gasten door, hielp ik de hortulanus in de kassen met allerlei klusjes. Leerzaam en......lucratief want ‘die appels vaart die appels eet’. Koren op de molen van Malle Piet want die ging naar huis met planten en stekken.


Hier de oogst. De planten kreeg ik van de hortulanus maar de stekjes van de vetplanten haalde ik uit de afvalcontainer, net of ik weer even terug in Spanje was. Trouwens, ik vlieg als het meezit 29 juli naar De Klompen om een week of drie orde op zaken te stellen in de tuin.

Nog even over de stekken van de vetplanten. 
De hortus kreeg een uitgebreide plantcollectie van een fanatieke verzamelaar voor de succulentenkas. Bij het opnemen van de collectie werden alle planten bekeken, verplant en opgeschoond en de plantenresten gingen in de container.
Toen de hortulanus zag wat ik meenam vond ze dat ik wel heel veel vertrouwen had in het regeneratieve vermogen van de stekjes.



Maar ik denk dat de meesten het wel gaan doen. Ben een echte planten dokter volgens de Heiloose overbuurvrouw.

Toen we in Juni naar Heiloo wandelden en we bij de overbuurvrouw overnachtten vroeg ze of ik naar de Blauwe regen wilde kijken want die stond sinds april in een pot en wilde maar niet uitlopen. 
Ik krabde wat van de bast af en zag dat daaronder de cambiumlaag nog groen was. Dood was hij dus niet, maar wel raar dat er geen nieuwe blaadjes aankwamen.
Nadat ik gevraagd hoe ze de plant had opgepot kwam ik erachter dat ze de plant te diep had geplant en daar houden ze niet van. 
Ik trok de plant voorzichtig omhoog tot de oorspronkelijke kluit gelijk was aan het niveau van de aarde in de nieuwe pot.

Vorige week stuurde ze deze foto.


Met groeten Ton

8 opmerkingen:

johmar zei

Altijd zo leuk als iets dat dood leek het toch weer gaat doen. Jaren geleden gooiden mijn buren een rozenstruikje weg. Toen ik vroeg of ik het mocht hebben keken ze me meewarig aan. Maar het struikje doet het prima. Net als mijn eucalyptus struik die een behoorlijke tik van de vorst bleek te hebben gehad. Wilde hem al bijna wegdoen toen mijn vriend zag dat ook hier onder de bast nog groen zat. De dode takken eruit gehaald , flink water gegeven tijdens de warme weken en ja hoor er komen weer uitlopers aan.

sjannesblog.com zei

Wat fjn datje even naar Spanje kunt gaan. En dat je groene vingers hebt staat buiten kijf!

Emie zei

Van jou heb ik geleerd dat je nieuwe planten het best zo klein mogelijk moet kopen. Dan kunnen ze makkelijker aarden in de nieuwe grond. Wat spannend om over twee weken naar de Klompen te gaan. Ben heel benieuwd voor je hoe de boel erbij staat. Wij zijn nog steeds bezig de achterstanden weg te werken.

Ton zei

Hoi Johmar, Het geeft veel voldoening om iets te redden. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Jeanne, Ik ben zeer benieuwd wat ik aantref en die groene vingers gaan me daar wel van dienst zijn. Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Emie, Ik denk dat ik ook weleen paar weken nodig heb om de boel op orde te krijgen. Leuk om te horen dat je de kleine plantentip hebt onthouden en ik sta er nog steeds achter. Het voordeel van het wegwerken van een grote achterstand is dan weer wel dat het het ziet opknappen. Met groeten Ton

schrijfsels zei

Fijn dat je weer naar "de Klompen" kunt gaan, ben wel benieuwd wat je zult aantreffen, vervelen zul je je wel niet :-)

Ton zei

Hoi Inge, Volgens de klusjesman valt het wel mee. Er staat alleen veel onkruid, schreef hij ons. Vervelen is dus geen optie. Je gaat het horen. Met groeten Ton