maandag 4 december 2017

Gedoe en gezeik

Eigenlijk ben ik al een week min of meer upset ook al zijn er ook leuke dingen.

De regen was heerlijk maar het is wel koud nu en vorige week leek een van de zonsondergangen wel een beetje op zo’n sciencefictionachtige explosie.


De wolken bleven nog een daggie extra hangen.


En dan..... na een jaar of vier eindelijk een bloem.


Daarentegen is Lies murw gewaaid. Dat kan ook niet anders want de blauwe containers staan vol op de noorderwind. En met die noorderwind kwam ook die kou mee.


Tijdens de donkere dagen voor de kerst, die hier niet eens zo heel donker zijn werd het tijd om wat noten te kraken. Niet alleen de amandelen ook al kostte me dat een uur of vier.Het leverde 1334 gram op en een blaar. En een berg tevredenheid. Ook is het duidelijk dat een kilo amandelen in de winkel eigenlijk heel goedkoop zijn. Maar ook dat met eigen tuin producten je je voorraad kasten niet 1 2 3 vol hebt. Ze gaan lekker in de muesli, samen met de gedroogde vijgen.


Een andere noot te kraken is elektriciteit.

Na het debacle van de legalisering van ons huis was het nu tijd voor het legaliseren van de elektriciteit. Hopelijk met meer succes. De advocaat tipte ons een bedrijf dat elektriciteit zou kunnen leveren ook al is het huis niet legaal. Rick wil het graag geregeld hebben, ik heb iets meer Spaansachtigs van ‘zolang het zo gaat gaat het goed’ en het gaat geen geld kosten.
Ik word er dus een beetje onrustig van want dingen zijn niet zomaar geregeld, zeker niet als de papieren niet op orde zijn en dat zijn ze niet. Dus Rick belt en doet en regelt. Na al behoorlijk wat tegenvallers en onduidelijkheden, waar ik dan steeds van in de stress raak, was het vanmorgen de grote dag. 
De mannen zouden de nieuwe kabels leggen en een meterkast installeren die aan de nieuwste Endessa voorwaarden voldoet.
Een uur later waren ze alweer weg. G§89)@€%,;me. De buizen die onder de weg lopen zijn volledig volgeslibt met aarde met als gevolg: geen (door Endessa bevolen zwaardere) kabel door te krijgen.
Oplossing: 30 meter weg openhakken, nieuwe buizen er in en dan de zwaardere kabels trekken. Daar werd ik niet blij van en om als echte struisvogel dan even mijn kop in het zand te steken ging ik boodschappen doen en een rondje struinen langs de vuilnisbakken. Dat verbeterde mijn humeur want ik vond een paar hoge bloempotten, die goed zijn voor zaailingen van bomen en een grote citroengeranium. 

Morgen gaan we gewoon lekker naar het koor, woensdag is een feestdag en donderdag komen ze graven.

Met groeten Ton

3 opmerkingen:

Johanna Van Spanje zei

Dag Ton,
Daar ben ik weer, Johanna van de Marcona amandelen.
Jammer dat ik nog meer in NL ben ( werken o.a. ) dan in Spanje, en aldaar wat ver van jullie af woon ( regio Baix Ebre ), anders zou ik even aan komen met onze amandel pel machine. Hoewel je de amandelen er stuk voor stuk in moet doen, en alles vervolgens in dezelfde bak valt ( gepelde noot en de harde schil ) en je dat weer uiteen moet halen, werkt het veel sneller dan met de hamer. Ik pel zo vele vele kilo's om ze in NL te verkopen. Ha ha verdien ik dan weer een ticketje mee. Maar ik kom helemaal tot rust met deze zen activiteit.
De machine lijkt uit het DDR tijdperk te komen.
Ik stuur je een link van een you tube filmpje dat ik vond, hopelijk werkt het!
https://m.youtube.com/watch?v=3aHub8f61u0
Enne, succes met je reddingsacties van agave en yucca. Onze grootste yucca heeft dit jaar gebloeid. Geweldig om dat proces te zien. Wat een groeikracht. Helaas sterft de plant erna, en mis ik de voorwereldlijke, robuuste uitstraling erg. Vorig jaar heeft een kever vele agaven om zeep geholpen!
Groeten Johanna

Ton zei

Hoi Johanna, Heel aardig om met je machine langs te komen maar handmatig doppen is ook heel Zen. Mocht er in de toekomst echt een grote oogst amandelen komen denk ik toch dat er mechanische hulp nodig is. De link deed het niet trouwens maar ik heb wel wat filmpjes bekeken van verschillende machines.
Onze agaves hebben nog nooit gebloeid maar dat schijnt een jaar of tien te duren dus dat zou over een jaar of twee het geval kunnen zijn. Wij vinden de plant en de gigantische bloem ook een beetje prehistorisch. Dat wordt versterkt als er een stuk of tien bloemen vlak bij elkaar staan.De kever heeft bij ons nog geen planten aangetast. Ook al vind ik de planten indrukwekkend zou ik ze nu nooit meer aanplanten vanwege de vevaarlijke stekels. Nu ben ik waarschijnlijk dommer dan een ezel maar hoevaak ik me al wel niet heb geprikt aan die krengen.
Met groeten Ton

Johanna Van Spanje zei

dag Ton, het was natuurlijk de agave die bloeide en dood ging. En die stekels...... maar de planten kunnen zo prachtig oer en beeldbepalend zijn, ik mis mijn vaste ankerpunt nu op het land! Veel plezier daar maar weer en sterkte met de bureaucratie!
Met hartelijke groet, Johanna