dinsdag 8 augustus 2017

Verschrûnst

Er soms van die woorden zijn die jarenlang in privé spraakgebruik blijven hangen.

Zo gebruiken Rick en ik te pas en te onpas 'ketsie' of een afgeleide daarvan. En waar komt dit vandaan?
Het gaat terug naar de tijd van Winnie Mandela. Haar lijwachten zouden een jongen hebben vermoord. De knul had een nogal wonderlijke naam en ik maakte daar een aantal jaren later Stompie Me-Ketsie van terwijl hij eigenlijk Stompie Seipei heette.
Inmiddels is een bewolkte lucht beketst en ziet een mislukt gerecht er ketsie uit maar mijn ontstoken teen tijdens de Nijmeegse was ook beketst.

Een paar maanden geleden spraken we hier een dame die naar de Gynaecoloog was geweest. Een Duitse. Hij had haar goed onderzocht en kwam met de mededeling dat haar eierstokken waren verschrûnst.
Maar wat betekent dat, wilde Rick weten, want ik ken dat woord niet in het Duits.
Nou, uh ik denk dat het verdroogd is of verschraald of verschrompeld. In ieder geval zagen ze er niet meer uit als die van een jonge hinde.


Nu vinden wij dat een leuk woord en we gebruiken het steeds voor iets dat er oud uitziet, of verlept zoals een wortel of een appel. Maar als Rick een reeds aangebroken verpakking open maakt vraagt hij bijna standaard 'maar ziet dit er niet al een beetje verschrûnst uit?'
Nee.

Vandaag waaide er een Terral. Een nogal hete sterke wind. Beslist niet mijn weer. Niet zozeer vanwege de hitte, ook al was het op een moment zelfs 41 graden, maar vanwege die onrustige verschrûnsende wind. Het leek wel of er een gigantische Air fryer aanstond. 
Ik lag dus vandaag heerlijk binnen op de bank en ik moet zeggen dat na een uur of 8 uur liggen mijn rug beketst aanvoelt en het vel op mijn stuitje verschrûnst, ik geen Sudoku meer kan zien maar het nog steeds waait en heet is.

Het enige waar voor ik naar buiten ging was om wat van mijn planten te beschermen want volgens Rick stonden die te verschrûnzen. Dus zette ik een kruiwagen over de komkommerplant 


en een tafel bij de meloenplant om die tegen de zon te beschermen.


Morgen, als de wind is gaan liggen wordt er geveegd.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen: