maandag 2 mei 2011

Beschaafd?

Wat mij bij de aanslagen op het World Trade Centre in New York het meest heeft geschokt waren de beelden van enkele, uitzinnig blije mensen in de Islamtische wereld. Terwijl de beelden uit New York toch ook werkelijk zeer schokkend waren.
Op dat moment heb ook ik gedacht "Het klopt, er is geen medemenselijkheid in die cultuur. Het is barbaars. Hoe kan je als mens toch blij zijn met de dood van duizenden mensen?"
Vandaag ben ik dan ook diep geschokt door de blijheid die in 'onze beschaafde wereld' heerst bij de dood van Bin Laden. Begrijp me goed, we leven in een wereld waar we misdaden bestraffen en het is dan ook terecht dat deze man is bestraft want wat hij op zijn geweten heeft is vreselijk.
Maar met de wereldwijde blijheid van de dood van Bin Laden plaatsen we ons op hetzelfde niveau van de door ons verachte 'barbaarse' Islamitische cultuur.
Zolang de Westerse wereld er prat op gaat de 'beschaafde wereld' te zijn en zelfs zegt daar de standaard voor te zijn maar daar niet naar handelt is zij een leugenachtige en per definitie onbeschaafde. Zolang we niet handelen als onze beschaving ons leert kan er van vrede of iets dergelijks geen sprake zijn.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: