Het lijkt wel alsof we hier al weken zijn.
De toneelsessie duurde drie uur. In Nederland had ik de tekst al uit het hoofd geleerd maar om ineens in het groepje te komen waar al twee maanden samen is gerepeteerd maakte me toch echt onzeker.
Ik had de zenuwen het eerste half uur dan ook niet onder controle en zat met een trillende hand die maar niet tot rust wilde komen.
Geeft niet, zei de regisseuse, dat gaat vanzelf weg en je doet het goed. En het ging over.
Heel leuk om dan na dat alleenige geoefen te zien dat het allemaal keurig op zijn plaats valt. Het werd ook een repetitie waar veel werd gelachen.
Op weg naar huis zag ik nog een vijgenboom die afgeladen was met vruchten. Ik stopte om te zien of de vruchten nog wel goed waren want de vijgentijd is hier al achter de rug.
Normaal gesproken staat hier dan een foto van, in dit geval zestien potjes vijgenpuree, maar het uploaden van foto’s lukt niet.
Zodoende reed ik een half uurtje later al met een tas terug naar de bewuste boom en plukte 5,7 kilo vijgen die ik verwerkte tot 16 potten jam. Of eigenlijk vijgenpuree wat ik voegde geen suiker toe.
Daarna zette ik al de meegenomen plantjes en stekjes in potten en vazen. (Ook geen foto)
Vervolgens naar het verjaardagsfeest waar we de enige gasten waren omdat het echte feest al was gevierd toen we nog in het noorden bivakkeerden. Het was gezellig en het gedicht van Rick en mijn wat satirische verhaal over ouder worden werden met instemming aangehoord.
Er was heerlijk gekookt en we taaiden tegen elven af naar huis.
Het was wel een warme dag met dertig graden en behoorlijk wat Saharastof in de lucht. Op het door mij ‘s morgens schoongespoten terras lag alweer een gelig laagje poeder.
Maar we zijn weer helemaal thuis.
Met groeten Ton
4 opmerkingen:
Heerlijk om zo snel de draad weer op te kunnen pakken en te genieten van het Spaanse leven, de contacten en het rijpe fruit dat je ten deel valt.
Zijn we in het noorden is het zuiden helemaal uit beeld en genieten we daar. Maar eenmaal down south is Nederland weer uit de gedachten en pakken we hier de draad moeiteloos op. Die rijpe vijgen hangen op veel plaatsen echt verpietert aan de bomen. Gelukkig zijn de paarse net wat later zodat ik die nog net kan plukken.
Hoe lang is de vijgenpuree houdbaar zo zonder suiker?
Hoi Roelie, De vijgenpuree is wel een jaar houdbaar want bevat van zichzelf veel suiker. Mango, kweepeer en Nispero puree moet echt wel binnen een half jaar geconsumeerd zijn. Niet perse dat het bederft maar de smaak en kleur lopen erg terug. Wellicht dat bewaren in de koeling de kwaliteit langer goed doet blijven maar daar is mijn koelkast dan niet groot genoeg voor. Met groetenTon
Een reactie posten