dinsdag 21 februari 2012

Spaans koopje

Nadat ik terugkom van vakantie kijk/lees ik altijd de kranten van de laatste dagen door.

In Lux, de weekendbijlage van het NRC staat altijd een stukje over wijn, geschreven door Harold Hamersma. Hij schrijft dat we zijn uitgekeken op de wijnen uit de nieuwe wereld. De klacht is dat de wijnen die daar vandaan komen op elkaar lijken.
Allemaal chardonay, cabernet sauvignon of merlot.
"Vooral bij de groep van gevorderde drinkers ontstaat er er een groeidende vraag naar wijnen van  minder alledaagse druiven en/of uit wijnstreken met een échte' wijnhistorie. Spanje, Frankrijk en Italië grossieren daarin."

'Wat mij betreft is Spanje het meest opwindende wijnland van de wereld. Met zowel wijnen die de top van de markt bedienen als met zeer competitieve instapwijnen. Die laatste categorie wordt tot op heden gedomineerd door de nieuwe wereldlanden. Maar Spanje heeft dat ook allemaal. Vandaar dat dit land dé leverancier gaat worden van budgetwijnen".

'Illustratief is een rode Rioja van Lidl. Met vijfduizend filialen in Europa deinst men niet terug voor een bestelling van een paar miljoen flessen of meer. Helaas gaat bij deze 'hard discounter 'kwantiteit niet altijd samen met kwaliteit. Al jaren proef ik met grote tegenzin hun assortiment voor mijn koopgids. En dan plots deze Cepa Lebrel 2010 voor €2.99. Vol ongeloof staar ik naar mijn eigen proefnotities. Rood en opgewekt besenfruit, een defilé van zomerkoninkjes, een sappig bittertje. Niet groots, verheffend of meeslepend. Uitstekend geschikt om de derde financiele crisis die de vastgoed sector ons gaat brenbgen door te komen".

Ik heb een doos gehaald en ik kan niet anders zeggen dat ik hem heerlijk vind.
Niet die doos maar de wijn uiteraard.

Met groeten Ton