dinsdag 23 mei 2023

Het houdt niet op

Gelukkig maar want de regen valt zeer rustig en in behapbare porties.
Maandag viel er nog eens acht mm. We staan nu in mei op 52 mm. Voorwaar niet slecht en het instabiele weer schijnt aan te houden tot begin juni.



Gisteravond mooie wolken en een strakke horizon.



Vandaag was het weer zonnig en openen de bloemen zich zodat de bijen dikke klonten stuifmeel konden verzamelen.



Er bevinden zich dikke padden in de tuin. Dat weten we en soms zien we ze ‘s avonds door de ramen voorbijschuiven. Maar waar ze zich overdag ophouden? 
Nou hier dus. In de waterbak waar de stekken staan.


Of ik ‘De Waterwerken’ wilde laten zien. Natuurlijk.



De weg is van beton en heeft ongeveer 900 vierkante meter oppervlakte. Als er één mm regen per uur valt valt staat dat gelijk aan één liter water per vierkante meter.
Voor de weg is dat dus 900 liter.
Als het inderdaad zo miezert loopt er een klein stroompje helemaal langs de gele muur de arroyo in. Een arroyo is een natuurlijke afvoergoot voor overtollig regenwater. Dat afvoeren gaat zo snel dat het water geen tijd heeft om de bodem in te zakken. Volgens de permacultuur kan dat beter. 

Dus maakte maakte ik een plug ( in rode cirkel) zodat het water niet langer de arroyo in stroomt maar via een grote boog (blauwe pijl)




de witte goot inloopt. (De plug is in de rode cirkel.)



De goot loopt uit in de zwarte bak waar ik drie slangen aan monteerde. De bak staat ongeveer een anderhalve meter hoger dan onze tuin zodat het vanzelf de tuin inloopt. 



Zelfs als het zachtjes regent loopt nog steeds ongeveer de helft van al het water via de weg naar beneden. Dat vang ik op door wat plasticzakken neer te zetten tegen de witte goot. Dit water loopt in een waterpas lopende geul waardoor het de tijd krijgt lekker in de bodem te zakken en de daar groeiende bomen van broodnodig water te voorzien.

Dit is het ideale plaatje.

Regent het harder, komt er zoveel water de weg af dat het systeem het niet aankan. De zwarte bak stroomt dan over en dan loopt dat water samen met de rest de watergeul in. Er komt dan ook veel zand mee die de slangen kan verstoppen.
Regent het echt ff hard, meestal maar een minuut of tien, dan haal ik om schade tegen te gaan snel de plug weg en loopt al het water via de arroyo weg.

Gisteren viel er 8 mm regen in 4 uur. Dat kan het systeem zonder probleem aan waardoor ik schat dat er ongeveer 4 kubieke meter water extra de tuin is ingelopen. Gratis. 
En wat las ik vanmorgen over regenwater? Dat regenwater geen negatieve impact heeft op de bodem. Opgepompt grondwater bevat altijd zouten die zich bij irrigatie in de bovenste laag aarde ophopen.


Met groeten Ton 

6 opmerkingen:

Bertiebo zei

Wat goed bedacht en gemaakt!

Hetty zei

Helemaal duidelijk, je bent een waterloopkundige geworden! Maar toch veel aandacht nodig om het water te managen. Ik las dat het enorm regende in zuid oost Spanje, dus ik hoop dat het systeem het houdt. Groetjes Hetty

Anoniem zei

Goedemorgen Ton, merk je qua vegetatie verschil op het deel waar het regenwater dan ‘geloosd’ wordt? Groeit er meer, groeien er andere planten of bomen? Groeten, Elisa

Ton zei

Hoi Bettie, Dank. Het was wel een lang proces van trial and error. Maar uiteindelijk met goed resultaat. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Hetty, Dank. Het vraagt wel aandacht en tijd maar, zeg ik vaak, ik heb niks anders anders aan mijn hoofd. Het zuid oosten van Spanje heeft veel vaker met wateroverlast te maken. Vroeger noemde men dat de ‘Gotta Fria’ of te wel de koude druppel. Tegenwoordig spreek men van DANA. Met groetenTon

Ton zei

Hoi Elisa, Dat kan ik niet echt heel duidelijk zien. Maar het moet wel iets doen. Misschien dat planten en bomen op de helling net dat beetje extra water krijgen en daarmee makkelijker overleven. Het extra water zorgt er wel voor dat ik dan minder vaak het reguliere watersysteem aanzet. Met groetenTon