vrijdag 9 februari 2018

Vork

Nou ja, omdat het nooit verveeld.

Donkere wolken gisteravond en er vielen zelfs nog wat spetters. Net genoeg om het terras nat te maken maar meer ook niet.


Vanmorgen glorieus weer. Een klein briesje af en toe een kanten sluiertje. Heerlijk om in de tuin te werken.

Eerst een rondje ter controle. Het was koud de afgelopen dagen en het tuincentrum stuurde een bericht ter waarschuwing van nachtvorst. En ja het leek wel of de hibiscustruiken wat last hadden want hun blaadjes zagen er wat slappig uit. Aan andere planten kon ik niets ontdekken.


Wat me wel opviel is dat de amandelboom minder bloesem draagt dan vorig jaar. Toen zaten de takken helemaal vol en nu de uiteinden van de takken. Denk dat ik eens moet gaan googelen of ze op eenjarig hout bloeien. Dat zou wel betekenen dat ik anders moet gaan snoeien.

Met het opruimen van de garage in Heiloo kwam ik nog behoorlijk wat tuingereedschap tegen. Tja, wat doe je daarmee? Den Helder heeft alleen een balkon en in Spanje heb ik niks aan spades, batsen en schoffels. Toch heb ik maar wat naar Spanje laten verslepen want ook al is het niet allemaal even handig in het gebruik met de steenachtige grond, er zaten te veel herinneringen aan. Een oude schoffel was nog van de vorige eigenaar van het Heiloose huis, de bats is van mijn vader geweest en de spade van wijlen mijn zus.
Ook de spitvork liet ik naar De Klompen sturen maar daarvan dacht ik dat ik die goed zou kunnen gebruiken. En.....daar ben ik heel blij mee.


De mulchlaag die ik vorig jaar in de borders strooide begint al behoorlijk te verteren maar ligt nog als een aparte laag bovenop de aarde. Ik wil die lagen wat vermengen maar wil niet omspitten. Dus probeerde ik de vork uit om de aarde wat op te wippen en zodoende wat compost via de ontstane scheuren wat dieper de aarde in te brengen.
En dat werkte best goed. Wel zat er regelmatig een steen tussen de tanden.
Een voordeel is dat er minder wormen beschadigen dan bij gebruik van een spade. Trouwens het viel me op hoe nat de aarde was en hoeveel wormen er in de aarde zaten. Beslist het resultaat van de mulchlaag.


Gisteren plukte ik het eerste peultje. Er zijn ongeveer tien peulen plantjes die zijn opgekomen van vorig jaar achtergebleven zaden. Het leek me tijd om dan maar peultjes te zaaien want omdat ik ze zo lekker vind zijn tien plantjes niet voldoende.


Omdat het zulk heerlijk weer was, aten we het dinner buiten op het terras en dan zie je al aankomen dat de zonsondergang weer prachtig gaat worden.


Duidelijk aan de lenswolken te zien is dat de bovenlucht nog erg koud is.




Met groeten Ton







3 opmerkingen:

Dufraing Marc zei

Mulchen is goed voor de tuin - ook voor de moestuin. Ik probeer dit in zuid frankrijk ook te doen en het is goed voor de grond. Blijft kruimeliger, vochtiger. Moet nu ook niet meer spitten - enkel na de winter de mulchlaag verwijderen en een beetje losmaken en dan zaaien en planten maar.

Marthy zei

Heerlijk dat je al zo lekker bezig bent. Als wij begin april hier terugkomen beginnen we met de moestuin. Al het onkruid wordt weggehaald met een spitvork, spitten doen we niet meer, we proberen zo min mogelijk in de aarde te rommelen. Mest is moeilijk naar benden te brengen vanaf de weg dus er gaan koemestkorrels op de aarde, werkt prima. Maar ik moet er wel bij zeggen dat wij de beste grond hebben die je kunt bedenken, oude vulkaangrond.

Ton zei

Marc en Marthy,
Dank voor jullie reacties. Grappig om van beiden te horen dat er niet, meer, wordt gespit. Ik ben nog opgevoed met spitten. Onkruid moest ondergespit worden, mest moest in de grond gewerkt worden en om de paar jaar werd er diep gespit. Drie steken diep, zei mijn vader dan.
Wat dat aangaat zijn we met de huidige inzichten als tuiniers wel makkelijker af. Ik spit ook niets meer. Omdat ons perceel ongeveer vijf meter is afgergraven is de bodem eigenlijk gewoon rost. Wel is de grond tot een halve meter diep met een machine in stukken gehakt. Het is geen graniet gelukkig. Er zit derhalve ook geen organische stof in de grond en dat ben ik nu aan het aanbrengen. Had daar eigenlijk twaalf jaar geleden al mee moeten beginnen. Maar goed: ik leer ook. Ik heb nog lang niet allemaal door hoe het werkt Zuid Spanje maar het lijkt erop dat er bijna het hele jaar door wel wordt geplant en gezaaid. Ik ben in ieder geval helemaal happy met de korte zachte winter waar ik bijna constant in de tuin kan wroeten.
Met groeten Ton