Nu is het nooit zo druk dat we niet even door tuin of kassen kunnen lopen of en dan vooral ik, even in de boeken struin die overal staan.
Dit seizoen is er speciale aandacht voor insecten. Zo hangen er mooie macro foto’s in de entree ruimte. In de tuin is er info te vinden over insecten en hun afhankelijkheid van specifieke planten. Ook voor kinderen heel interessant.
Sommige insecten zijn echt afhankelijk van een soort plant. En die kennis is niet van de laatste jaren.
Maria Sibylla Merian, Duitse kunstenares en entomologe. 1647-1717. Zij maakte tijdens haar leven de meest prachtige kunstwerken. Maar niet alleen dat. Naarmate ze meer en meer studie maakte van de planten ontdekte ze ook dat bepaalde insecten en dan vooral vlinders in alle stadia, afhankelijk waren van die planten. Sindsdien schilderde ze de, in die tijd verachte schepselen, tot in de fijnste details.
Haar belangrijkste werk is een boek met planten uit Suriname. Van dat werk staat een kopie in de Hortus en daar heb ik heerlijk in gestruind. En dan is het een klein stapje om in de vlinderkas te zoeken of alle stadia van vlinder, ei, rups en pop te vinden zijn.
En nee: die kon ik niet allemaal vinden.
Maar wel vlinders.
Eitjes. Afgezet op een Passieflora. Als de eitjes uitkomen zullen de rupsen de planten nagenoeg kaal vreten.
Van een ander soort vond ik de rupsen.
Een centimeter of tien lang. Aan de onderkant van de rups zijn twee keutels te zien.
Zij reduceren de bananenbladeren in no time tot nerven en die ongelooflijke hoeveelheid groen die ze verorberen moet er ook weer uit.
In de oksel van dit blad liggen een berg keuteltjes. Ze zijn hier al beschimmeld.
Poppen kon ik nergens vinden. Misschien volgend weekend.
Na bericht.
Een pop. Poppen worden van de planten gehaald en in een kastje opgehangen zodat ze veilig kunnen veranderen in vlinders.
Vandaag waren er minder bezoekers dan gisteren dus dook ik nog even in de Japansetuin.
Met groeten Ton