Regen houdt me hier meer bezig dan in Nederland.
Nederland is redelijk vlak en er zijn veel maatregelen genomen in de strijd met het water. In de drogere delen van Spanje is die strijd er niet maarrrrr zou er eigenlijk wel moeten zijn.
Spanje is voornamelijk bergachtig en dan wil het water zo snel mogelijk naar het laagste punt. Als het regent kan het er hier flink aan toe gaan en elke millimeter regen die valt is een liter per vierkante meter.
Dat lijkt niet veel maar alleen al het verharde deel van de toegangsweg is ongeveer 300 meter lang en drie en een halve meter breed en dan heb je het over een kubieke meter per millimeter regen. Gaat het met een miezertje is er niks aan de hand maar tien millimeter in een uur geeft serieuze problemen.
Het grootste deel spoelt langs dit stuk aan het einde het dal in.
Ik maakte het betonribbeltje om er voor te zorgen dát dat grootste deel het ravijn inloopt want anders kwam het op ons deel terecht met veel erosie schade.
De rest loopt verder naar beneden richting ons huis.
Waar het bij de gele pijl de put inspoelt
en via een pijp de helling afstroomt. Stroomde moet ik zeggen want onder aan de pijp zette ik een ronde bak.
Daarin maakte ik gaten om slangen (allemaal uit de container vandaan) in te steken en het water door deze slangen te verdelen.
De slangen liggen in swales en dat zijn horizontaal gegraven sleuven zodat het water niet wegspoelt maar rustig de grond kan intrekken.Als het echt té hard regent spoelt een deel water langs de put en daarvoor maakte ik een extra afvoergoot langs de weg.
Die goot is gemaakt van geperforeerd zwembadfolie, ook uit de containers en dat werkte ik zo goed mogelijk weg, want blauw plastic langs de weg is geen fraai gezicht.
Een heel gedoe maar uiteindelijk zie ik geen erosie schade meer aan de helling en trekt het meeste water dus rustig in de grond waar het ten goede komt aan bomen en planten.
Wel is het systeem van slangen een zwak punt want die verstoppen eenvoudigweg door meegespoelde bladeren en zand. Daarom zorg ik dat vóór verwachte regen de weg is geveegd en ik de slangen heb gecontroleerd op verstoppingen.
Dit deed ik onder andere gisteren en vandaag.
Als het flink regent wil ik die hoeveelheid dus niet op ons terrein hebben, maar na een fikse bui loopt er nog een paar uur een kleine stroompje water over de weg. En dat water wil ik dan weer wel hebben. Want van water heb je bijna nooit te veel.
Daarom maakte ik gisteren een plug van cement die ik in de afvoergoot kan leggen.
Tja, waar doet dit mij nou aan denken, zei Rick vanmorgen.
Hopen dat het werkt en dat na de buien, ik het laatste kabbelende water naar beneden kan laten stromen.
Wel even een punt. Het is niet zo dat wij alleen besloten hadden om het water niet over ons land te laten lopen. Het is de gewoonte om het regenwater probleem gezamenlijk op te lossen. Waar nu het grootste deel van het water heen gaat is een arroyo. Dat is een bedding waar tijdens hevige regen water doorheen loopt. Die arroyo was met het ontwikkelen van de vier bouwpercelen gedeeltelijk onder afgegraven aarde verdwenen en is later hersteld.
Het water dat door de arroyo stroomt, stroomt regelrecht de zee in en het zou beter zijn als dat water in de aarde zakt, door bomen wordt opgenomen en die het dan gedeeltelijk via de bladeren als waterdamp weer vrij laten komen.
Daarom ben ik nu steeds maar met dat water bezig. Misschien soms zelfs wel een beetje ziekelijk maar mijn stellige overtuiging is dat als meer mensen zich met dit probleem gaan bezighouden erosie en verdroging voor een flink deel teruggedrongen kunnen worden.
Voorspelde hoeveelheid water voor morgen: 18 milimeter.
Met groeten Ton