vrijdag 26 maart 2021

En dat is maar goed ook

Het is hier al echt voorjaar aan het worden. 
Voor de Spanjaard dan hè want voor ons is het met 25 graden een zomerse dag. 

Leo geniet er met volle teugen van maar dat is dan ook een Spanjaard. Wij genieten ook maar zitten al weer liever in gedeeltelijke schaduw.



Het huis warmt overdag goed op en ‘s avonds hebben we al drie dagen de haard niet aan. Dat is maar goed ook want er is nog maar een klein beetje hout over.



Hopelijk net voldoende voor een paar wat koelere dagen.


Ik kreeg een vraag over het werk aan de pilaar.

In Spanje worden tegels, zowel binnen als buiten, vaak op een bed van zand gelegd. Bij ons is er eerst een dikke plaat beton gestort waar op het huis is gebouwd. Toen het casco stond werden eerst leidingen op de vloer gelegd. Die werden vervolgens met cement vast gelegd. Daarover werd een laagje zand gegooid dat vervolgens is aangestampt en geëgaliseerd. Per tegel worden dan vier hoopjes cement op het zand gegooid waarna de tegel er wordt ingedrukt. De tegels zijn zonder voegen, koud, gelegd.
Op zich een goed systeem. 
Ook de terrassen buiten zijn op die manier gemaakt.
In 2010 was er een extreem natte winter. Doordat er tussen de tegels dus geen afdichtende voegen zitten sijpelt er regenwater tussen de tegels door het zand in. Omdat er zoveel regen viel was het zand volledig verzadigd en trok/liep het water door voegen van de muur onder de tegels in het huis. 
Daar trok het vocht tot ongeveer een meter op in de muren. Niet alleen de buiten muren maar ook de binnenmuren. 

Duidelijk werd daarmee dat er geen vochtwerende verf of bitumen is gebruikt.


Om dit euvel te verhelpen hebben we de opstaande tegelrand die langs het hele huis liep, zie foto, verwijderd net als de eerste rij tegels van het terras. We lieten beton en de muren een maand goed drogen en brachten daarna een vochtwerende laag aan. Tegels van het terras weer teruggelegd en de muren gestukadoord. Sindsdien geen probleen meer.
Maar bij de betonnen pilaar lieten we het zoals het was maar dat was achteraf gezien geen goed idee. Afbladderende verf en scheuren in het pleisterwerk geven altijd een gevoel van verval.

Dus nu de klus maar aangepakt.



Na het verwijderen van de tegels spoot ik de pilaar af met de hogedrukspuit. Onder de laag verf zat zelfs groene alg en het zand onder de tegels was echt vochtig. 



Slopen is het probleem niet, is eigenlijk leuk. Nu maar weer goed laten drogen en dan herstellen.

Daarna stapelde ik een muurtje en deed wat aanpassingen aan de trap naar het poortje.





Deze klus is nog niet klaar maar daarvoor moet ik eerst weer stenen verzamelen.


Met groeten Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten