zaterdag 31 december 2011

Mosterd na de maaltijd?

Ik kan niet anders zeggen: ze zijn heerlijk geworden Lekker luchtig, zacht en en niet droog.
En het het geheim?..... zit hem in het beslag namelijk een deel is soezen beslag. Dit zorgt ervoor dat een heel luchtige oliebol ontstaat.
Dus alvast voor volgend jaar.

Recept voor de lekkerste oliebollen ter wereld.

Soezenbeslag
150 gram water
50 gram boter
75 gram patentbloem
150 gram ei  (3 stuks)

Gistbeslag
400 gram patentbloem
30 gram gist
12 gram zout
320 gram melk
5 gram suiker
250 gram gewelde rozijnen

Werkwijze:
Een dag van te voren de rozijnen wellen.

Begin met het soezenbeslag. Water en boter aan de kook brengen, bloem toevoegen en blijven roeren tot een gladde bol ontstaat. (meel is gaar geworden)
Pan van het vuur nemen en enkele minuten laten afkoelen. Ei beetje bij beetje toevoegen maar voordat je het volgende deel toevoegt moet het vorige wel volledig zijn opgenomen.

Gistbeslag.
Melk en gist bij elkaar afwegen, het mengsel een beetje verwarmen en roeren tot het de gist is opgelost. (mag niet te warm worden anders gaan de gist dood)  Zout, suiker en bloem in een bak afwegen en het gistmengsel toevoegen. Mengen tot een glad beslag is ontstaan.
Vervolgens het soezenbeslag toevoegen en mengen.
Het beslag nu in twee gelijke porties delen en aan een deel de gewelde rozijnen toevoegen en mengen.

Dek de beslagkommen af met een doek en laat 75 minuten rijzen op een warme plaats.
Verhit olie tot 180 graden en maak met een ijsknijper mooie bolletjes deeg.

Valkuilen: olie te heet - buitenkant te donker, van binnen niet gaar.
                maak de bollen niet te groot.
                wil je alleen rozijnenbollen dan moet je de hoeveelheid rozijnen verdubbelen.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen:

Een reactie posten