dinsdag 16 juni 2015

Zand schuurt de maag

Inburgering komt op gang


Vlak voordat we naar Texel verhuisden maakte ik samen met de eerste rabarber van het jaar en een paar restjes ingevroren abrikozen en frambozen een heerlijke vruchtensaus voor in de yoghurt. Zeer tot ons verdriet is dat nu op. 
En hier heb ik geen groententuin of vriezer dus maken we de laatste bramenpuree op van vorig jaar. (Je sleept wat mee naar je nieuwe hol) 
Ook lekker.

Gisterochtend
De bel gaat. Staat er een buurvrouw op de stoep. Zeg, ik heb hier rabarber en sla uit mijn volkstuin. Als u daar van houdt, bied ik het u graag aan.
Nou graag natuurlijk en we knoopten even een vriendelijk gesprekje aan.

Vanmorgen vroeg op pad om vlierbesbloesem te plukkem om limonde te maken. 

Er was iets vreemds. Iets dat ik niet direct kon thuisbrengen. Maar al fietsend drong het tot me door: het was windstil. Zelfs de grassen bewogen niet. 


Een zak vol bloesem geplukt en naar snel huis. 
Schreef ik zondag nog dat vlierbloesem heerlijk ruikt, vanmorgen schrok ik bij het openen van de plastic zak. Wat een sterke geur, eigenlijk niet echt lekker. Toch de bloesem van steeltjes ontdaan, in een bak gedrukt, water erop en in de koeling gezet. We gaan het wel beleven.


Vanmiddag de rabarber gekookt. Tja, dat smaakte gewoon naar rabarber en in het geheel niet naar die heerlijke  mix die we gewend waren.
Ik kreeg een ingeving: zou ik er wat van dat vlierbloesem water indoen?
En omdat de compote nog warm was ontstond er een ware geur explosie. Wat heerlijk die combi van het zuur van de rabarber met het bloemige parfum van de vlier. Ik was even helemaal geraakt.


Geïnspireerd door het vorige succes meteen maar een nieuw project begonnen. Het gebruiken van de gejutte spullen om het terras wat op te vrolijken.  Na veel proberen is dit het geworden. Blijkt wel dat ik nog behoorlijk wat touw kan gebruiken voordat het hek dicht is.


Zeg proefde jij nog iets nieuws aan het eten, vroeg ik aan Rick.
Uh, ik denk niet dat je het zand in de sla bedoelde he?
Nee dat bedoelde ik niet.
Dan was het de rabarber want die was heel lekker.

Iedereen blij.


Met groeten Ton


Geen opmerkingen: