zondag 1 februari 2015

Toet, toet, prrreeeeep

Een zeer herkenbaar geluid voor de beginnende trompetspeler.

Toen ik als 8 jarig knulletje mijn eerste trompet kreeg viel het niet mee om een mooi rond geluid uit het ding te persen. Dat heeft te maken met embouchure. 
(Embouchure (van het Franse bouche, mond) is de actie van de lippen die nodig is om een blaasinstrument te bespelen.)
De lage tonen waren makkelijk maar naarmate je hoger op de toonladder kwam werd het lastiger en 'barste' de toon en kreeg je prrrrrrrrrrr.  Na een paar weken oefenen heb je het trucje wel door.

Tot mijn 24 ste heb ik in fanfare- en harmonie orkesten gespeeld maar nog steeds word ik blij als ik de klank daarvan hoor. Zeker in Spanje waar met grote intensiteit wordt gemusiceerd maar ook tijdens de Nijmeegse vierdaagse waar ik volschiet bij een goed dweilorkest.

Als ik mijn boodschappen ga doen, moet ik langs het filiaal van Kruidvat. Zeer regelmatig hoor ik vanuit een bovenliggend appartement: toet, toet preeeep. 
Ach, denk ik dan vertederd: wat leuk. Een klein kind wat een instrument leert bespelen.

Eind december sprak ik een vrouw die ik ken van de fanfare waar ik in speelde en we stonden vlakbij het genoemde filiaal. Opeens hoorde ik weer het getoet.
Leuk hé, zei ik, het kind is volgens mij heel fanatiek maar ik hoor maar weinig verbetering.
We haalden herinneringen op en lachten beiden om de herkenning van ons eigen gestuntel.

Gisteravond moest ik nog even snel voor een vergeten boodschap. Vanwege een vrachtwagen die midden op straat geparkeerd stond werd ik gedwongen om dicht langs de pui van het Kruidvat te rijden. Weer hoorde ik het getoeter. Toet, toet, preeeeep.
Er klopt hier iets niet, schoot het door me heen. Al maanden hoor ik steeds hetzelfde geluid. Ik stapte van mijn fiets af en luisterde. Niets.
Toen kwam er een meneer aanlopen en ineens hoor ik weer hetzelfde getoeter. Vervolgens  schoot ik in de lach.
Het geluid kwam zo'n apparaat, in de vorm van een auto, waar je een klein kind in kan zetten, vervolgens een muntje instopt ( niet in het kind) zodat het ding in beweging komt. 
Toet, toet, preeeeep.

Soms duurt het even voordat bij mij een kwartje valt.


Met groeten ton




1 opmerking:

Anoniem zei

Haha soms duurd het wel lang