zaterdag 2 november 2013

Ze zijn niet gek

Ach, denk ik geregeld, er kan toch ook niet veel in zo'n kippekoppie zitten.

Een paar maanden geleden las ik een artikel over multinationals die zaden genetisch manipuleren, produceren en verhandelen. Het zou om het volgende gaan. Als je uit de gekochte zaden planten hebt opgekweekt wil je als boer juist van die planten zaden bewaren om te planten voor het volgende jaar. Maar die zaden zouden steriel zijn waardoor de boer zich verplicht ziet  om nieuw zaad te kopen. Als de informatie in het artikel klopt is er wel het een en ander aan de hand in die business.

Heb ik deze zomer een rij met zonnebloempitten gezaaid, niet alleen voor de mooi maar ook als voer voor de kippen. Nadat ze begonnen af te sterven heb ik de uitgebloeide bloemen afgeknipt en laten drogen.
Kom, dacht ik gister nadat de zondvloed was gestopt, laat ik zo'n bloemhoofd aan de kippen geven vinden ze lekker. Gooi zo'n ding in de tuin, kippen rennen erop af, pikken er wat aan en lopen weg.
Da's raar.
Vanmorgen lag de bloem er nog, slechts een paar pitjes waren er uitgepikt. Ik pak hem op, bekijk hem even en wrijf er wat pitten uit. Inmiddels staan de dames verwachtingsvol om me heen en beginnen naar de zaden te pikken die op de grond liggen maar eten ze niet op.
Ik pak er eentje op en bijt hem open: er zit geen zaadje in. In niet één. Inmiddels enigszins achterdochtig loop ik naar de schuur en haal de zak met de andere zonnebloemen. Begin wat pitjes los te halen maar ook die zijn leeg. Na een stuk of zien bloemen te hebben nagekeken ben ik er maar mee gestopt.

Er blijkt meer in zo'n koppie te zitten dan ik denk.


Met groeten Ton


Geen opmerkingen: