donderdag 24 oktober 2013

Genieten

Eind juli vroeg buurman of ik gestopt was met het onkruid wieden in de groentetuin.
Klopt, antwoordde ik, dat laat ik staan voor de kippen.

En ik moet eerlijk bekennen dat ik na een paar weken dacht dat dat misschien toch niet zo verstandig was. Er stonden zoveel dikke pollen gras dat het wel een gazon begon te lijken.
Dat krijgen ze nooit weggewerkt, maar ik onderschatte de dames. Vanaf begin oktober mogen ze elke middag om een uur of vier uit de ren en na een paar dagen was het meeste groen al weg. Inclusief de onderste bladeren van de late klimbonen.(links achterin)


En nu lijkt het wel een slagveld. Kuilen zo groot dat de ze er bijna geheel in verdwijnen. 


Hoe klein een kippekopje ook is: ze weten precies hoe laat het is want vanaf een uur of drie beginnen ze al extra lawaai te maken en lopen ze te ijsberen langs het hek. Zo gauw ik dan aan kom lopen staan ze allemaal bij de deur en hoppen direct naar buiten als ik die open doe en rennen de tuin in naar favoriete plekjes zoals de composthoop.

 
De dames zijn verzot op de asperge planten. Die hadden ze na een uur al bijna allemaal uitgegraven. Daarom ligt daar nu een stuk gaas over. Toch is de aantrekking zo sterk dat ze zelfs door het gaas blijven pikken.
Ik weet niet of ik ze, na de zwartepiet perikelen, nog zo mag noemen maar de Afrikaantjes laten ze staan.


Het mooie weer van afgelopen dagen heb ik heerlijk lui ondergaan juist ook in de wetenschap dat de kippetjes het werk voor me doen. Ze halen niet alleen het onkruid weg maar eten de slakken en insecten op, maken de grond lekker los, mengen de compost door de aarde en als bonus bemesten ze die ook nog.

Met groeten Ton


 
 
 

1 opmerking:

Aart zei

Helemaal leuk Ton. Ze maken er wel een zooitje van, maar het is wel gezellig.