maandag 17 december 2012

52 Denkfouten

Wat geeft nou eigenlijk de doorslag als je twee offertes laat maken?


Wat is het geboortejaar van Maarten Luther? Als u het niet uit uw hoofd weet en de batterij van uw smartphone net leeg is, hoe gaat u dan te werk? Misschien weet u dat Maarten Luther in 1517 zijn stellingen op de kerkdeur van Wittenberg spijkerde. Op dat moment was hij zeker ouder dan laten we zeggen 20, maar ook jong genoeg voor zo’n moedige daad. Na de publicatie van zijn stellingen werd hij in Rome gedagvaard, van ketterij beschuldigd en uiteindelijk geëxcommuniceerd. Hij vertaalde de Bijbel en raakte verstrikt in de politiek. Hij leefde dus nog een hele tijd na 1517 en zal dientengevolge in het jaar 1517 rond de dertig zijn geweest. Daarom is 1487 geen slechte schatting voor zijn geboortejaar (het juiste antwoord is 1483). Hoe bent u te werk gegaan? U had een anker waar u zich aan vast kon houden, namelijk het jaar 1517, en van daaruit bent u gaan redeneren.

Dom genoeg zetten we ankers ook in op momenten dat ze volkomen uit de lucht gegrepen zijn. Een voorbeeld. Een professor zette een fles onbekende wijn op tafel. De mensen in de zaal werd gevraagd de laatste twee cijfers van hun sofinummer op een stuk papier te schrijven en zich daarbij af te vragen of ze bereid waren dat getal aan euro’s uit te geven voor die fles wijn. Vervolgens werd de fles geveild. De mensen met de hoge nummers boden bijna twee keer zo veel als die met de lagere nummers. Het sofinummer fungeerde als anker – helaas onbewust en totaal misleidend.



Boven genoemde komt uit het boek van de Zwitser Rolf Dobelli. Hij schreef het boek De kunst van het heldere denken. 52 denkfouten die u beter aan anderen kunt overlaten.

Ik heb twee offertes laten maken voor het isoleren van de spouwmuren en voor de vloer van ons huis. Voordat de eerste offerte werd gemaakt dacht ik 'ik ga daar niet intrappen'. Dus ik had mijn eigen anker gemaakt door bij verschillende mensen te vragen naar de kosten van hun isolatie project.

Maar  beide offertes verschilden nauwelijks in prijs en beiden werken met hetzelfde soort vlokken. Dus waar kies ik dan nu op.
De eerste man gaf veel informatie en een heldere uitleg, was aardig, gaf gericht antwoorden op mijn vragen. De offerte kwam uit een computer/printer koffertje en zag er gelikt uit.

 
De tweede zag er zeer prettig uit, altijd meegenomen, niet alleen voor mij maar ook voor hem. Mooie mensen hebben altijd een voordeel als ze iets aan de man willen brengen. Ook hij leek mij terzake kundig. Zijn offerte rekende hij uit op rekenmachine en werd op een doordruk vel geschreven.

De eerste had meer vierkante meters berekend dan de tweede maar de tweede had een hogere meterprijs.
Maar wat voor mij de beslissing nam is dat de eerste een prijs berekende voor vloerisolatie op basis van een soort piepschuim chips en de tweede zei "die wil ik alleen voor u maken als u er perse op staat want onze ervaring is dat chips weinig doet".

Ben benieuwd of ik nu een ander van de 52 denkfouten heb gemaakt die ik beter aan anderen had kunnen overlaten.

Met groeten Ton

 












Geen opmerkingen: