woensdag 6 juni 2012

Met de kippen op stok

Er zijn zo van die dingen die je niet verwacht. Dinosaurussen hebben miljoenen jaren de aarde gedomineerd en hun nazaten zijn nog steeds onder ons - o.a.Gallus gallus domesticus - dus verwacht ik eigenlijk dat het dieren zijn die zich overal thuisvoelen.

Na een paar dagen vroeg Rick "vind jij d'r eigenlijk wat aan, die kippen?"
Nou, het valt me eigenlijk wel wat tegen. Je hebt nauwelijks contact met ze. Ze zijn nogal schuw en ik vraag me af of ze niet te vroeg uit het nest zijn gehaald. Als ik groenvoer geef laten ze dat liggen, ook met een worm of slak weten ze niets te doen, terwijl alle literatuur zegt dat ze daar gek op zijn. En s'avonds gaan ze niet zelf het nachthok in. Eigenlijk wel begrijpelijk dat de dino's zijn uitgestorven.

Wij gaan altijd rond 22.00 naar bed, met de kippen op stok zo gezegd, maar op dat tijdstip zaten de dames nog lekker op de grond en maakten geen aanstalten om het nachthok in te gaan. Om te wachten tot ze er vanzelf ingingen vond ik te lang duren dus ben ik toch maar naar bed gegaan. Om 23.30 schrok ik wakker en dacht aan de kippen. "Ik  moet wel goed voor ze zorgen". Dus ik in mijn ochtendjas naar buiten. De dames zaten nog steeds op de grond. Ik kon ze nu makkelijk oppakken en in het hok zetten. Deurtje dicht en ik weer naar bed. 
De hele week heb ik ze in het hok gezet. Pas afgelopen zondag gingen ze voor het eerst zelf het laddertje op. Toen ik om 10 kwam kijken zaten Jut en Juul lekker op de drempel. Sindsdien hoef ik aleen het deurtje te sluiten. 
Gezellig he?
Ook ben ik met trainen begonnen en na een paar dagen aten ze al voer uit mijn hand en komen ze aanlopen als ik bij het hok kom. Natuurlijk maak ik dan wel tok geluiden.
Wat me opvalt is dat ze een duidelijk eigen karakter hebben. Lidwien is het meest bijdehand en loopt steeds voorop. Hermien kijkt de kat uit de boom maar als die er uit is, duwt ze Lidwien weg en schrokt dan het meeste voedsel op.

Imiddels eten ze ook groenvoer, slakken en wormen, de laatse krijgen ze trouwens niet meer want die zijn nodig in de composthoop.
Ook zijn ze zijn niet meer zo schuw en tokken er naar hartelust op los.

Dino's zijn dus duidelijk gevoeliger dan ik dacht.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: