zaterdag 1 oktober 2011

Panta Rhei

'Er bestaat geen gemoedstoestand, hoe eenvoudig ook, die niet telkens verandert, omdat er geen bewustzijn zonder geheugen is, geen voortzetting van een toestand zonder de toevoeging van de herinnering van voorbije momenten aan het tegenwoordige gevoel'.
Citaat  van Henri Bergson uit: Stil de tijd van Joke Hermsen. Zij vervolgt door te zeggen 'Juist omdat elk ogenblik in het heden de hele stroom van het verleden in zich draagt, is elk ogenblik nieuw en onherhaalbaar en nooit hetzelfde als het vorige. Een bepaalde toestand komt dus nooit op precies dezelfde wijze terug; de tijd als duur is met andere woorden onomkeerbaar.
Het doet me ook denken aan de uitspraak van Heraclitus: Panta Rhei - alles stroomt - je stapt dus nooit tweemaal in dezelfde rivier.

De zon stond vandaag ongeveer even hoog als half maart. En toch leek het niet op half maart. De geur was anders, de kleuren waren anders, het licht was anders.
Ook mijn gemoedstoestand was anders door de gedachten aan een totaal verregende zomer en de gedachte aan de winter die gaat komen.
Vergelijken heeft dan ook geen zin, genieten wel.

Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Emie zei

Mooie gedachte Ton, Mooi beschreven ook.

yvonne zei

Toch moeten we proberen het moment van nu niet te laten 'bederven' door herinneringen of gedachten over de toekomst..

(sprak zij heel wijs, terwijl het haar zelf zelden lukt om zo ver te komen..)

Ton zei

Emie,
Bedankt voor het compliment. Zoals ik het heb gelezen hebben jullie een mooie tijd in Colombia gehad.
Met groeten Ton

Ton zei

Hoi Yvonne,

Eerst moet je het door hebben, daarna kan je het toepassen en zelfs dan lukt het niet altijd.
In het boek staat ook nog iets over "het verleden dat de heden vooruitduwt, als een voortstuwende kracht". Daarin lees ik dat je gemaakte fouten niet hoeft te zien als fouten maar als een nog niet geslaagde poging om vooruit te komen.
Dit geldt dan natuurlijk ook voor jou, waar je zegt:terwijl het haar zelden lukt zover te komen.
Als je mijn stukjes leest zou je kunnen gaan denken dat ik een verlicht leven leidt. Maar voor elk blogje over een geslaagd onderwerp staan ongeveer 100 instinkers.
Het gaat om de keren dat het wel lukt. Als je er niet bewust van zou zijn zou het je nooit lukken verder te komen.
Als ik jouw stukjes lees zie ik een vrouw die:het vaker dan zelden lukt verder te komen.

Met groeten Ton