dinsdag 18 oktober 2011

Je kan toch weg bij facebook?

Er wordt veel commentaar geleverd op het bedrijf Facebook. De privacy laat te wensen over en er worden steeds veranderingen doorgevoerd die ons gebruikers steeds verder in ons hemd zetten. Ook ik heb daar ideeën en irritaties over maar.....we blijven er wel gebruik van maken.

Vorige week in het NRC stond een column van Arjen van Veelen waarin hij schrijft ' Vreemd eigenlijk, al die ophef, want eigenlijk willen mensen geen privacy. Hoe valt het anders te verklaren dat Facebook - ondanks een geschiedenis van 8 jaar privacy schendingen- nog steeds groeit?"

"Maar is er een alternatief? Ja Google+. Maar Google is ook niet helemaal een lieverdje qua privacy. Google leest je e-mails mee en weet op welke trefwoorden je zoekt- de intiemste informatie die je prijs kunt geven".

Maar er zijn alternatieven die dit soort nadelen niet hebben.
" Diaspora heet het.Het is echt gratis. De site leeft van donaties. De software is open source. De belofte is dat je niet het product bent, maar de baas". "Het heeft hetzelfde gemak als Facebook. Je betaalt niets. De privacy instellingen zijn helder. Je bepaalt niet alleen zelf waar je eigen data host: binnenkort kun je die data ook weer heel simpel exporteren uit je profiel, in allerlei formats- iets wat bij Facebook ontzettend lastig is Je kunt Diaspora nu al gebruiken als thuisbasis voor je Facebook en Twitter profiel, voor als je echt niet zonder kunt. En belangrijker: de informatie die je deelt verdwijnt niet in en centrale bedrijfsserver; je mag zelf kiezen waar je die host. Het enige probleem: het is er nog wat stil op de dansvloer. Waar zijn toch al die teleurgestelde Facebookers?"
Waarom melden we ons niet allemaal aan op http://www.joindiaspora.com/ ?
We zijn dan geen slachtoffer meer van privacy schendingen maar nemen verantwoordelijkheid.
Tot ziens op Diaspora.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Hans zei

Je kan ook overstappen op Google + Dit is te tegenhanger van Facebook, maar geeft je de vrijheid om niet alles met de hele wereld te delen. Het werkt met kringen (noem het groepen van mensen b.v. familie of collega's, vage vrienden noem maar op) Je kan zelf bepalen welke groep je iets wilt laten weten. Google + is ook geheel gratis en heeft hetzelfde gemak van Facebook. Groeten Hans.

Ton zei

Hoi Hans,
Dat zegt echter nog niets wat ze met de informatie doen die ze halen uit het gebruik door de gebruikers. Het is daar waar ze de winst uithalen en de privacy geschonden wordt.
Diaspora zou dat allemaal niet doen.

Met groeten Ton