woensdag 24 augustus 2011

Jo Jo

Al vroeg de hond uitgelaten en even naar de markt gelopen om vervolgens bramen te gaan plukken in het duin.
Rick had namelijk zeer fijnzinnig aangegeven dat 17 potjes bramen niet voldoende zouden zijn om de winter door te komen. Dus met een beetje tegenzin op de fiets vanmorgen.
Volgens het weerbericht zou er kans zijn op een drupje regen. Net opgestapt begon het te miezeren.
Niet erg want het zou slechts een drupje zijn. Maar na 1000 meter had ik al enkele keren zeer hartgrondig de schepper aangeroepen.
Net voordat ik omkeerde met de fiets had ik een bordje zien staan: gratis Mirabel pruimen. Ik dacht: dat moet zo zijn.
Rechtsomkeert, op naar de pruimen. Kwam ik op het terrein van de scouting. Niemand aanwezig, geen pruimenboom of pruim te zien. Het humeur daalde zeer snel maar werd vervolgens opgebeurd door de vuilcontainer. Daarop stonden de eerste woorden geschilderd van een van mijn favoriete liederen van Nootzaak: If music be the food of love... Ik moest mezelf op dat moment even toespreken: zie je wel dat je niet zo hoeft te meuten, het komt altijd goed.
Terug lopend bedacht ik me dat ik het beter kon vragen bij de naastgelegen boerderij. Dat was het juiste adres, "Alleen moet je ze wel zelf rapen want het regent mij te hard".
Nu kwam er weer een gedachte boven van vroeger.
Mijn vader had een groenten tuin en vroeg op een middag: "Zeg Ton wil je nog spruitjes?"
Ja, graag, antwoordde ik.
"Je moet ze alleen wel zelf plukken".
Ondankbaar als ik was kon ik alleen maar denken "Dan had ik ze liever bij Appie gehaald".

De Mirabel pruimen zijn pas eetbaar als ze van de boom vallen en hoofdzakelijk geschikt om in te maken. Er lagen er heel veel en met 3 minuten had ik een kilo of twee.
Ik heb ze direct verwerkt en wat een heerlijke smaak. Het lijkt meer op abrikozen of perziken, een tikje zuurder misschien.

Het leek mij leuk om een foto te maken van de vuilcontainer en de eigenaresse van de pruimenboom een potje bramenjam te brengen. Met als onderliggende gedachte : nog meer pruimen. Dat was geen probleem dus ik heb er nog 3 kilo erbij. Deze ga ik morgen mengen met de bramen die ik - als het weer meezit, ga plukken.

Met groeten Ton

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hi Ton... wist niet dat je zo'n jam-maker ben! Mooi hoor. Ik heb vandaag nog enkele vijgen van de ondergang weten te redden en er (4 potjes!) jam van gemaakt. Jouw productie ligt mega-hoger! Zie je in september Mich

ton zei

Hoi Mich,
Ik heb vroeger wel jam gemaakt maar ben ermee gestopt ivm de calorien die het op brood levert. Ik maak nu eigenlijk vruchtenmoes, gezoet met stevia, die ik gebruik in de yoghurt of op een fruitsalade.
Omdat ik volgend jaar met de groententuin begin leek het me een goed iddee om alvast de techniek op te halen.
Trouwens, mooie lichtjes in je zwembad.

Mt groeten Ton