donderdag 4 augustus 2011

Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders.

                                                                                                                             Rob de Best

Vorige week had Rick gesolliciteerd op een opdracht voor een tijdelijk contract. Hij werd uitgenodigd voor een gesprek omdat hij volledig voldeed aan het gevraagde profiel. Donderdagmiddag de voordachtgeprekken. Rick kon dat tijdstip niet en mocht vrijdag ochtend komen.
Donderdag avond werd er gebeld dat een van de kandidaten, die 's middags was geweest is aangenomen. Wij balen.

Omdat wij zoveel mogelijk  leven met de begrippen: integriteit, autenticiteit en verantwoordelijkheid, kijken we als iets niet lukt  altijd naar deze begrippen. Meestal is het dan zo dat we er dan niet naar hebben geleefd.
Wat is er aanvooraf gegaan:
Het ging Rick om een baantje: en dat is niet de reden om een opdracht aan te nemen. Een reden om op een opdracht te reageren is dat deze uitdagend is. Dat hij er gelukkig van wordt. Op het ogenblik zijn het hoger kader functies waar voor hem de uitdaging ligt.
In een gesprek met zijn huidige opdrachtgever had hij deze week zelfs een gesprek over deze ambitie. Dan is het vervolgens tegenstrijdig om op een middenkader functie te reageren. Rick zegt achteraf "ik heb het mezelf horen zeggen en toch ga ik dan op een middenkaderfunctie reageren".
Normaal gesproken hebben we, voordat hij op een opdracht gaat reageren, daar gesprekken over.
Wat wil je, waar word je blij van, wat is de uitdaging, heb je feeling met het bedrijf etc.
Ook deze keer maar ik was er niet volledig met mijn gedachten bij. Ik heb hem deze tegenstrijdigheden ook horen zeggen maar daar niet op gereageerd. Ik heb namelijk gedacht: het is op het ogenblik niet eenvoudig om een opdracht te krijgen. Dus neem wat er te nemen is.
Wij noemen dit dan inauthentiek gedrag. Het gedrag is niet congruent aan de gedachten die je daarover hebt.
Ik heb Rick niet de vragen gesteld alhoewel ik ze wel heb gedacht.
We hebben daar beiden geen verantwoordelijkheid getoond.

Rick heeft wel zijn integriteit bewaard door de afspraken die hij donderdagmiddag had niet af te zeggen om naar het voordrachtgesprek te kunnen gaan. Vervolgens wordt er al iemand uitgekozen van de eerste kandidaten en gaat de opdracht aan je neus voorbij.
Achteraf gezien is dat goed. Alsof de voortstuwende kracht van het universum voor je aan het werk is en je behoedt voor een mislukking.
Nadat deze opdracht niet doorging werd hij vrijdag gebeld met een verzoek voor een gesprek bij een grote thuiszorgorganisatie over een gevarieerde opdracht.
Vanmorgen is het contract getekend en 10 augustus gaat hij daar beginnen.

Met groeten Ton

1 opmerking:

Anne zei

Bingo......
En zo lopen de zaken.