dinsdag 14 juni 2011

Pinus pinea

Hier een update over de Pinus pinea. Ik heb soms het idee dat ik heel druk ben omdat die zaadjes aan het groeien zijn. Het geeft hetzelfde gevoel dat ik lekker bezig ben net zoals als de wasmachine draait en ik een boek zit te lezen. Heerlijk als het werk doorgaat.
Afijn. Nadat de eerste 10 zaadjes waren uitgekomen gebeurde er met de rest eigenlijk niets meer. Een beetje een teleurstellend resultaat maar ik dacht dat, dat zou kunnen komen omdat de pitjes al twee jaar oud waren. Toch steeds opnieuw water geven en 's nachts het krat naar binnen om de boel lekker warm te houden . Ze komen tenslotte wel uit het mediterane gebied.
Nu er een aantal weken verstreken zijn, zijn er toch nog een 20 tal zaadjes opgekomen en er komen er meer aan. Dit zijn de langzame jongens maar die krijgen ook een kans bij mij want ik wil een bos en dat krijg je niet vanzelf, dus.
De kokers die ik gemaakt heb van tijdschrift pagina's werken heel goed. Ik ben nogal nieuwsgierig en heb een koker opengemaakt  om te kijken hoe de wortels er uitzien. Ze gaan keurig recht naar beneden en groeien niet door elkaar heen, waarbij me opviel dat er eigenlijk al heel veel wortel is en nog maar weinig boom. Eigenlijk begrijpelijk natuurlijk want eerst moet de watervoorziening geregeld worden voordat er een levensvatbaar boompje kan ontstaan.
De volgende stap is dat ik de zaailingen in oktober meeneem naar Casa Los Zuecos om ze daar in potten te zetten zodat ze een jaar verder kunnen groeien voordat ik ze uitplant op de helling.
Was de zomer alvast maar over. O nee. Ik ben heel geduldig.

Met groeten Ton

4 opmerkingen:

Unknown zei

Hoe is het nu met de Pinus Pinea?
Zijn al flink gegroeid?

Ton zei

Bleusart

Lang niet alle zaadjes hebben het overleeft. Juist bij het verplanten van uit de potjes naar de tuin gingen er veel verloren. Toch heb ik er een stuk of 10 overgehouden. Sommigen staan nog steeds te strijden maar andere zijn inmiddels een meter hoog.

Met groet Ton

Unknown zei

Staan ze nu in de volle grond in Nederland?
Ik ben wel erg nieuwsgierig.
Zou je een foto willen plaatsen hoe ze er nu uitzien.
Ik heb zelf een zaailing van nog geen jaar oud die mijn moeder binnen heeft opgekweekt en die heb ik gekregen. Hij heeft maar een iel stammetje.
Ik twijfel of ik hem nu al in de volle grond kan zetten voor de winter. Misschien is het beter om hem nog een winter binnen houden.

Ton zei

Hoi Bleusart,

Ik weet niet of je echt een Pinus Pinea hebt, dat is de pijnboom / parasolden waarvan de pijnboompitjes zijn maar die komen uit het gebied rond de Middelandse zee en kunnen daarom ook niet tegen vrieskou. Je kan een pijnboom dus niet in Nederland buiten laten staan in de winter. Ik heb de kleine boompjes in Spanje in de tuin staan en heb daar geen foto's van. Jouw boompje is pas een jaar oud en heeft dus inderdaad een heel dun stammetje. Pas na een jaar of drie begint het een beetje een boomvorm te krijgen.
Met groeten Ton