zaterdag 14 mei 2011

Cafe Doodgewoon

woensdag 11 mei 2011

Elke  maand organiseert Humanitas een lezing die gerelateerd is aan de palliatieve zorg. Dit trekt een hele zaal vol met mensen die in de zorg werken, zowel vrijwillig als professioneel.
Gisteravond was de directeur van Evean- thuiszorg organisatie Noord-Holland- de spreker. Leuk om te horen hoe de samenwerking tussen deze organisatie en de vrijwilligers werkt. Maar het interressantse  was echter de tijd die was gereserveerd voor vragen. Wat bleek: ondanks dat iedere aanwezige zich met hart en ziel inzet voor de patiënt doet iedereen dit op zijn manier. Een manier die dan wel weer de 'enig' goede blijkt te zijn. Naar aanleiding van de vragen kwam dit steeds sterker naar voren. Er ontstonden discussies die onderling leidden tot irritaties, er werd beschermd en aangevallen.
Ik merkte dat ik dit zat te veroordelen tot ik besefte dat ik op dat moment hetzelfde zat te doen. Ook ik had mijn ideeën over hoe het eigenlijk 'moet'. Vanaf dat moment kon ik luisteren naar wat er gezegd werd en dat we met de dingen die werden gezegd ons voordeel kunnen doen.
Zoals Sandra Timmermans  antwoordde op de vraag: Gaan jullie nu Buurtzorg imiteren? "Ik zou en slechte directeur zijn als ik niet zou kijken naar wat de concurrent succesvol maakt en om dat vervolgens niet ook in mijn organisatie in te brengen. Als ik dit slechts zou doen om te imiteren gaat het niet werken. Hiervoor is ook een aanpassing van onze filosofie nodig. We zijn er om de cliënt zo goed mogelijk te helpen. Als ik zie dat een andere organisatie dat beter doet, doe ik de cliënt te kort als ik mijn organisatie niet zou aanpassen op die punten".
Laten we van elkaar leren maar dit vraagt wel dat we eerst ons bekrompen idee over hoe het moet loslaten.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: