dinsdag 10 mei 2011

The big, big bamboo, bamboo

O la, la, la ,la ,la ,la, la , laaaaaaa

Het waterniveau van de vijver zakt al een jaar sneller dan je van de verdamping mag verwachten.
Nu zijn er verschillende oorzaken o.a heveling door waterplanten die over de rand groeien, steentjes of glas dat door de folie prikt. Van muizen wordt wel eens gezegd dat zij gaatjes knagen en van Bamboe wordt verteld dat de groeipunten door de folie kunnen prikken maar ik heb nog nooit iemand gesproken die dat had meegemaakt dus dat schaarde ik onder de Broodje Aap verhalen.
Ik heb al een paar keer gekeken of ik iets zag wat de waterspiegeldaling kon verklaren maar heb nooit iets kunnen ontdekken.
Vanmiddag zat ik gelukkig te wezen in de laatste zonnestralen met een glaasje Port en ineens zag ik een groeipunt van de Bamboe door de folie heen prikken.
Niet alleen de folie was geprikkeld, ik ook en zag op nog 3 plaatsen zo'n punt.
3 Punten boven het waterniveau maar één ongeveer 10 cm eronder. Deze zorgde voor de, inmiddels verklaarbare daling.
Waarom ik dit niet eerder zag was omdat de groei punt onder water zat en er eigenlijk uitzag als een stukje waterplant. Ook sloot de scheut het gaatje af zodat er niet teveel water uit kon lopen.
Ik heb direkt als een bezetene alle uitlopers van de Bamboe weggehaald want die gingen uiteraard niet alleen richting vijver maar ook naar buren. In totaal heb ik 20 meter scheuten uitgespit. Het blijft een wonderlijke plant. Jaren staat hij in de tuin zonder ook maar een spoortje van woekeren te vertonen en nu ineens een soort explosie.
Morgen ga ik de folie plakken en de vijverrand herstellen. Zodat ik aan het eind van de middag weer gelukkig kan wezen met een Portje in het laatste zonnetje.

Met groeten Ton

Geen opmerkingen: