woensdag 23 maart 2011

De weg

Vandaag aangekomen in Spanje en kunnen we werkzaamheden zien die de afgelopen weken hebben plaats gevonden en nogal wat onrust veroorzaakten op de berg. Buren die gedurende een week niet met de auto bij hun huis konden komen, het werk dat twee keer zolang duurde dan was verteld, onderlinge onduidelijkheden in de afspraken en veel verschillende opvattingen over de aanpak van het probleem.
Vorig voorjaar was het natste in 40 jaar. De- meer dan- overvloedige regen veroorzaakte veel aardverschuivingen, ook langs onze prive weg. Nu alles weer opgedroogd en stevig is konden de afgesproken werkzaamheden beginnen om aardverschuivingen in de toekomst te voorkomen.

Losse- verschoven - aarde is weggehaald. De hellings hoek van de bergwand aangepast zodat meer stabiliteit wordt verkregen. Een diepe gleuf wordt gegraven - tot op de rotsgrond- die vervolgens met grote rotsblokken wordt gevuld en tot een hoogte van 3 meter wordt opgebouwd.
De muur helt in zijn geheel naar de berg toe en de achterliggende ruimte wordt steeds opgevuld met aarde. Kost wel wat maar het ziet er stevig uit en het past beter in de omgeving dan betonmuren.
We gaan er vanuit dat dit systeem werkt en dat de Spanjolen weten wat ze doen want dit systeem wordt overal toegepast.
Ondanks de twijfel die er was ( ik ook ) ziet het er prachtig uit en zijn we heel content met het resultaat.
De volgende stap is om de hellingen gezamenlijk te beplanten om ze ook op die manier te verstevigen en weer te doen opgaan in de omgeving.
Zo gauw ik thuis ben zal ik een foto plaatsen.

Met groeten Ton

1 opmerking:

Hans Arnhem zei

Hoi Ton,

Ben benieuwd naar de foto's, m'n ook van je aanplant. Have fun